آموزش کار با دریل برای مبتدیان

drill-beginner-750-350-0-ezgif.com-jpg-to-webp-converter

فهرست مطالب

زمان مطالعه: 9 دقیقه

دریل یکی از کاربردی‌ترین ابزارآلات است که به‌منظور سوراخ کردن سطوح مختلف مانند دیوار به کار می‌رود و انواع گوناگونی دارد. برخلاف تصور، آموزش کار با دریل چندان سخت نیست و تنها با پشت سر گذاشتن چند مرحله می‌توانید به‌راحتی از این ابزار استفاده کنید. در مقاله امروز به‌طور کامل به آموزش کار با دریل خواهیم پرداخت تا بدانید چگونه با دریل کار و سوراخ‌های یکدست و تمیز ایجاد کنید. در صورت تمایل به خرید می‌توانید به مقاله راهنمای خرید دریل نیز مراجعه نمایید تا با توجه به نیازمندی خود، بهترین انتخاب برای خرید را داشته باشید.

مراحل کار با دریل

نوع دریل و انتخاب سطح از مهم‌ترین نکات آموزش کار با دریل هستند که پیش از دریل کاری باید به آن‌ها توجه کنید:

1.انتخاب نوع دریل

دریل‌ها انواع گوناگونی دارند که روش کار هر یک متفاوت است. هنگام خرید سعی کنید بهترین دریل که مناسب با کاربری شماست را انتخاب کنید ضمن اینکه نحوه کار با آن در دفترچه راهنما توضیح داده شده است. با این حال در مقاله امروز نحوه کار با دریل را به‌صورت مرحله‌ای و کامل آموزش خواهیم داد.

2.انتخاب نوع مته

برای سوراخ‌کاری، مته‌های گوناگونی وجود دارد که با توجه به هدفی که دارید باید از بین آن‌ها انتخاب کنید. همچنین نوع سطحی که می‌خواهید آن را سوراخ کنید، در انتخاب مته دریل موثر است.

3. جایگذاری مته درون سه‌نظام

یکی از اقداماتی که قبل از آموزش کار با دریل باید انجام دهید قرار دادن مته در سه‌نظام است که از مهم‌ترین قطعات دریل شناخته می‌شود. به‌طور کلی سه‌نظام از مته و سایر قطعات نگهداری می‌کند.

گیره‌های سه‌نظام را با توجه به اندازه مته باز کنید و آن را با آچار مخصوص طوری ببندید که مته محکم در جای خود قرار بگیرد. توجه داشته باشید برای حفظ دوام و طول عمر سه‌نظام از آچار مناسب استفاده کنید؛ برای مثال برای دریل ۱۰، از آچار ۱۰ استفاده کنید.

4. آماده‌سازی سطح کار

دیوار به‌عنوان یک سطح ثابت برای دریل کاری به تنظیم نیازی ندارد؛ اما برای سطوح متحرک مانند چوب باید آن را توسط گیره ثابت نگه دارید تا هم بتوانید از دریل به‌خوبی استفاده کنید و هم این که سوراخ‌های دلخواه به وجود آورید.

سطح موردنظر را چک کنید که سیم‌کشی برق نداشته باشد و سوراخ کردن آن خطری به وجود نیاورد. نقطه‌ای که قصد سوراخ‌کاری آن را دارید، علامت بزنید و یک سطح کوچک با میخ درون آن ایجاد کنید. قابل ذکر است برای جلوگیری از لب‌پر شدن سطح، می‌توانید در محل سوراخ از نوار چسب استفاده کنید.

5. روشن کردن دریل و سوراخ‌کاری

قبل از این که با دریل کار کنید اطمینان حاصل کنید که خاموش است و دست خود را روی کلید آن فشار ندهید.

دریل را به برق بزنید و آن را به شکل عمود بر روی سطح قرار دهید، کلید روشن دریل را بفشارید و برای ایجاد سوراخ و جلوگیری از لغزیدن دریل فشار کافی را وارد کنید. البته توجه داشته باشید فشار نباید به‌حدی باشد که دستگاه را خراب کند.

بهتر است ابتدا با سرعت پایین و سپس در صورت نیاز با سرعت بالا از دریل استفاده کنید. همچنین کار کردن با دریل برای مدت طولانی مناسب نیست و باعث داغ شدن مته و خرابی آن می‌شود.

6. تنظیمات دریل

دریل از اجزای مختلفی تشکیل شده است که پیش از آموزش کار با دریل باید قطعات تنظیم شوند تا بتواند بهترین عملکرد را از خود نشان دهد، تنظیمات دریل شامل موارد زیر هستند:

7. تنظیم گیره سه‌نظام

همان طور که گفته شد، سه نظام از مهم‌ترین قطعات دریل است که مته را درون خود جای می‌دهد. برای تنظیم سه‌نظام آن را در خلاف عقربه‌های ساعت بچرخانید تا باز شود و پس از قرار دادن مته در جای خود، مجدد آن را بچرخانید تا محکم شود. سه‌نظام گیره‌هایی در اندازه‌های گوناگون دارد که هر کدام کاربرد منحصربه‌فردی دارد.

8. تنظیم گشتاور دریل

دریل برای حرکت و چرخش به نیروی کافی نیاز دارد و از طریق تنظیم گشتاور می‌توان میزان سرعت موردنظر را به دست آورد. گشتاور سطوح مختلفی دارد که با اعداد گوناگون نشان داده می‌شوند و تنظیم آن بستگی به نوع کار و سطح موردنظر دارد.

9. تنظیم کلاچ

برای کنترل و تنظیم گشتاور دریل با دقت زیاد باید کلاچ را تنظیم کنید. کلاچ انواع مختلفی دارد و توسط فلش از یک تا ۱۰ درجه‌بندی شده است. با توجه به نوع و سطح کار، فلش را روی درجه موردنظر قرار دهید تا کلاچ تنظیم شود. هر چه عدد کلاچ بزرگ‌تر باشد گشتاور بیشتر خواهد شد و برای ایجاد سوراخ‌های بزرگ‌تر به کار می‌رود.

10. تنظیم سرعت

یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های دریل امکان تنظیم سرعت آن است که سرعت چرخش مته را تعیین می‌کند. برای ایجاد سوراخ از سرعت‌های متوسط تا بالا و برای باز و بسته کردن پیچ‌ها از سرعت کم استفاده کنید. مبتدیان باید توجه داشته باشند، اگر برای اولین بار می‌خواهند با دریل کار کنند باید دریل را روی سرعتکم تنظیم کنند.

نحوه کار با انواع دریل

نحوه کار با دریل برای هر یک از مدل‌های آن متفاوت است و در این بخش می‌خواهیم روش کار با انواع دریل را برای مبتدیان آموزش دهیم:

نحوه کار با دریل دستی

دریل دستی از ساده‌ترین و ابتدایی‌ترین انواع دریل است که به‌منظور پروژه‌های سبک مانند سوراخ کردن پلاستیک، چوب و زیورآلات از آن استفاده می‌شود. آموزش کار با دریل دستی به صورتی است که ابتدا باید سه‌نظام را باز کنید و مته را درون آن قرار دهید. پس از بستن سه نظام مته را روی نقطه علامت‌زده قرار دهید و با فشار کافی سوراخ را ایجاد کنید، برای ایجاد فشار قسمت مخصوص دریل را به سمت بالا و پایین حرکت دهید.

نحوه کار با دریل چکشی

نحوه کار با دریل چکشی نیز بسیار ساده است. این دریل از قابلیت چرخش مته و عملکرد ضربه‌ای برخوردار است. دریل چکشی برای ایجاد سوراخ در سطوح مختلف و در صنایع ساختمانی به کار می‌رود و حتی در منازل نیز قابل استفاده است.

برای کار با دریل چکشی ابتدا باتری آن را چک کنید که به‌درستی در جای خود قرار داشته باشد و سپس آن را فعال کنید. پیش از سوراخ کردن، محل موردنظر را علامت‌گذاری و اگر می‌خواهید سوراخ عمیقی ایجاد کنید از خط‌کش استفاده کنید.

با توجه به نوع مته و سطح موردنظر، سرعت را تنظیم کنید و آن را عمود بر روی محل علامت‌گذاری‌شده قرار دهید. برای شروع کار با فشار متوسط دریل را حرکت دهید و برای آن که گرد و غبار خارج شود و طول عمر مته افزایش پیدا کند هر ۱۵ ثانیه یک بار مته را خارج کنید، در نهایت برای تمیز کردن سوراخ از اسپری هوای فشرده استفاده کنید.

پیشنهاد می ارزه
15%
دریل چکشی 650 وات رونیکس مدل 2214L

دریل چکشی 650 وات رونیکس مدل 2214L

1,998,000تومان

1,698,300تومان

مشاهده و خرید

نحوه کار با دریل شارژی

دریل شارژی از انواع دیگر این ابزارآلات شناخته می‌شود که کاربرد فراوانی دارد و از طریق باتری کار می‌کند.

برای آموزش کار با دریل شارژی ابتدا باتری را روی آن نصب کنید و با استفاده از کلید سوئیچ معکوس چرخش سه‌نظام را تنظیم کنید. در آخر بر اساس نوع متریال سطح مدنظری که می‌خواهید درون آن سوراخ ایجاد کنید، چرخش مته را از طریق مکانیزم کلاچ تنظیم کنید.

سپس با فشار مناسب مته را روی محل علامت‌گذاری‌شده فشار دهید و تا عمقی که مد نظرتان است عملیات سوراخ‌کاری را ادامه دهید.

دریل شارژی مدل‌های متنوعی دارد که برخی از آن‌ها مجهز به چراغ ال‌ای‌دی هستند و بهترین انتخاب برای کار در در شرایط کم‌نور به شمار می‌روند.

نحوه کار با دریل مگنت

دریل مگنت در بین سایر مدل‌ها از قدرت بسیار بالایی برای سوراخ‌کاری برخوردار است و برای ایجاد سوراخ در سطوح سخت مانند سطوح فلزی به کار می‌رود. برای همین در نحوه کار با دریل مگنت باید تمامی تجهیزات ایمنی مانند استفاده از دستکش و محافظ چشم را در دسترس داشته باشید.

در کار با دریل مگنت، مانند انواع دریل‌های دیگر محل موردنظر را علامت‌گذاری کنید و مته را روی آن قرار دهید. پس از انجام تنظیمات مناسب دریل را روشن کنید و با فشار آهسته سوراخ را ایجاد کنید، همچنین تمیزکاری و خنک‌کاری مته از مهم‌ترین نکات کار با دریل مگنت هستند و در پایان کار، باید دستگاه را پس از هر بار استفاده تمیز کنید.

نکات مهم کار با دریل

دریل از ابزارآلات قدرتمندی شناخته می‌شود که هنگام کار با آن باید نکاتی را رعایت کنید تا مشکلی به وجود نیاید:

  • چک کردن سطح سوراخ از مهم‌ترین اقداماتی است که پیش از سوراخ‌کاری باید انجام دهید تا باید مطمئن شوید سیم برق یا لوله‌های تأسیساتی و مخابراتی آنجا وجود ندارد.
  • برای کنترل و تسلط بر مته ابتدا با سرعت کم شروع به سوراخ‌کاری کنید و در صورت نیاز سرعت را افزایش دهید.
  • هنگام سوراخ‌کاری اگر به عمق موردنظر خود نزدیک شدید، به آرامی سرعت دریل را کم کنید تا مته بیش از این وارد سطح نشود.
  • برای جلوگیری از لغزیدن مته هنگام شروع کار، جایی را که قصد سوراخ‌کاری دارید، حتماً علامت‌گذاری کنید و با میخ یک سطح کوچک در آن به وجود آورید تا مته لیز نخورد.
  • از فشار دادن بیش از حد دریل خودداری کنید؛ زیرا باعث کاهش عملکرد مته و حتی شکستن آن می‌شود.
  • یکی از مهم‌ترین راه‌های حفظ دوام و سلامت مته خنک‌کاری آن است که برای این کار می‌توانید از روغن استفاده کنید، در حالی که استفاده از آب برای خنک‌کاری مته نادرست است و باعث کاهش عمر آن می‌شود.
  • دستان خود را بر روی شیارهای مته قرار دهید تا بتوانید به‌خوبی آن را کنترل کنید.
  • از تجهیزات ایمنی مانند عینک محافظ و ماسک استفاده کنید تا هنگام سوراخ‌کاری در برابر گرد و غبار و تراشه‌ها محافظت شوید.

انواع مته دریل

انواع گوناگونی از مته دریل وجود دارند که از نظر کاربرد و جنس با یکدیگر متفاوت هستند:

1. مته الماسه

مته الماسه دوام بسیار زیادی دارد و در نوک آن از فولاد کاربید استفاده شده که می‌تواند به‌راحتی انواع سطوح را سوراخ کند. این مته معمولا بر روی دریل چکشی نصب می‌شود و برای سوراخ کردن سنگ، سرامیک، کاشی، بتن و مصالح دیگر به کار می‌رود.

2. مته کونیک

این مته برای سوراخ‌کاری عریض به کار می‌رود و حرارت زیادی ایجاد می‌کند که برای حفظ دوام و جلوگیری از خرابی، باید خنک‌کاری شود.

3. مته کبالت

این مته نیز بسیار مقاوم و بادوام است و برای سوراخ کردن آهن‌آلات مانند استیل، فولادهای آلیاژی و تیتانیوم به کار می‌رود. مته کبالت حرارت زیادی تولید می‌کند؛ اما به دلیل داشتن آلیاژ کبالت مقاومت بالایی در برابر حرارت نشان می‌دهد.

4. مته گرانیت

این مته برای سوراخ کردن سنگ‌ها استفاده می‌شود و باید خنک‌کاری شود.

5. مته مرغک

مته مرغک برای سوراخ کردن قطعه به کار می‌رود و در زاویه ۶۰ درجه استفاده می‌شود.

6. مته آلومینیوم

این مته دارای شیارهای عمیق است و برای سوراخ کردن فلزات نرم، مانند برنج استفاده می‌شود و برای کار با آن بهتر است از سرعت زیاد استفاده کنید.

7. مته خزینه

از دیگر مته‌هایی که برای سوراخ کردن سطوح فلزی و همچنین سطوح چوبی استفاده می‌شود، مته خزینه است که اندازه‌های مختلفی دارد. این مته برای پوشاندن جای گل پیج‌ها گزینه مناسبی است و یکی از قطعات پراستفاده در صنعت کابینت‌سازی به شمار می‌رود.

جمع‌بندی

نحوه کار با دریل مانند هر ابزار دیگری به آموزش و رعایت نکات ایمنی نیاز دارد تا بتوان نهایت بهره را از آن برد. مبتدیان با مطالعه این مقاله آموزش کار با دریل را به‌راحتی یاد خواهند گرفت و بدون نیاز به فرد دیگر می‌توانند خودشان بر روی هر سطوحی که مدنظر دارند، سوراخ‌های مرتب و تمیز ایجاد کنند.

پیشنهاد می ارزه
15%
دریل 10 میلی متری چکشی سه نظام آچاری 750وات رونیکس مدل 2120

دریل 10 میلی متری چکشی سه نظام آچاری 750وات رونیکس مدل 2120

2,198,000تومان

1,868,300تومان

مشاهده و خرید

 

سوالات متداول

نحوه قرار دادن مته درون سه‌نظام چگونه است؟

برای تنظیم سه‌نظام آن را در خلاف عقربه‌های ساعت بچرخانید تا باز شود و پس از قرار دادن مته در جای خود مجدد آن را بچرخانید تا محکم شود.

 

هنگام دریل کاری چگونه روی مته تسلط پیدا کنیم؟

برای کنترل و تسلط بر مته ابتدا با سرعت کم شروع به سوراخ‌کاری کنید و در صورت نیاز سرعت را افزایش دهید.

 

کار با کدام نوع دریل شارژی یا برقی بهتر است؟

برای پاسخ به این سوال که کار با دریل شارژی بهتر است یا برقی؟ باید گفت که این موضوع ارتباط مستقیم با نوع کار شما دارد. برای کارهایی که نیاز به توان بالا دارند مانند سوراخ کردن بتن استفاده از دریل برقی بهتر است ولی برای کارهای روزمره مانند سوراخ کاری دیوارهای گچی یا چوب، دریل شارژی عملکرد بهتری دارد.

پیمایش به بالا