از زمانهای گذشته استفاده از لامپهای کممصرف که نور زیادی داشته باشد، همواره مورد توجه افراد مختلف بوده است. استفاده از این لامپها علاوه بر اینکه باعث صرفهجویی در مصرف برق میشود، کارایی بسیار زیادی دارد. یکی از این لامپهای کممصرف لامپ هالوژن است که انواع مختلفی دارد. این لامپها از نظر ظاهری همانند لامپهای رشتهای هستند؛ ولی پس از استفاده داغ نمیشوند.در ادامه به بحث تفاوت لامپ هالوژن و لامپ رشته ای میپردازیم.
این لامپها در داخل یک حباب بزرگ قرار میگیرند و معمولاً از حبابهای شفاف ساخته میشوند. در حالت کلی استفاده از چراغ هالوژن و یا لامپ هالوژنی بهدلیل ویژگیهای خاص نسبت به نمونه های دیگر رواج بیشتری دارد. در ادامه با ویژگیها، مزایا و معایب هر کدام از این دو چراغ آشنا و تفاوت آنها را بررسی مینماییم.
لامپ رشته ای چیست؟
لامپهای رشتهای از فلزی به اسم تنگستن برخوردارند که مقاومت الکتریکی آن بسیار زیاد است و جریان الکتریکی از داخل آن عبور میکند. پس از عبور برق، این فلز ملتهب و داغ میشود و باعث ایجاد نور سفید از لامپ میشود. فرایند ورود برق تا روشن شدن لامپ باید بدون وجود اکسیژن انجام بشود؛ چراکه وجود اکسیژن باعث می شود فلز اکسید بشود و آن را میسوزاند.
به همین دلیل فلز را در داخل یک حباب قرار دادهاند که داخل آن از خلا کامل پر شده است. میزان ولتاژ لامپها 1.5 تا 300 ولت است. این لامپ میتواند با جریان مستقیم و متناوب کار کند و کارکرد آن نیاز به تجهیزات اضافه ندارد. لامپهای رشته ای در مصارف خانگی و تجاری، اتومبیلها، مصارف تبلیغاتی، دکوراسیون، چراغ مطالعه، چراغ قوه و خیلی موارد دیگر استفاده میشوند. این چراغها بهدلیل کممصرف بودن در زمان عرضه مورد توجه قرار گرفتند و در واقع به همین نام مشهور هستند.
وبلاگ می ارزه
لامپ هالوژنی چیست؟
این لامپها نمونه پیشرفته لامپهای رشتهای هستند که در آنها از فناوری نورپردازی استفاده می شود. برای کار کردن آن ابتدا جریان الکتریکی وارد رشتههای تنگستن موجود در لامپ میشود و تا زمان شعلهور شدن و تابش نور، گرم میمانند. رشتههای تنگستنی موجود در این لامپها در یک کپسول کوارت قرار می گیرد و دارای گازهای ید و بروم است. میزان دمای رنگ این نوع لامپها به ۳۲۰۰ کلوین نیز میرسد.
این چراغها برای فرآیند تولید نور از فناوریهای خاصی استفاده میکنند که طبقهبندی آنها نیز بر همین اساس انجام میشود. لامپهای هالوژنی، مدلهای جدید و پیشرفته لامپهای رشتهای هستند و به همین دلیل هر دو این لامپها در یک طبقه قرار میگیرند. این نوع لامپ محدودیت استفاده ندارد و بهدلیل مصرف انرژی کم و نور زیاد، برای استفاده در تمام قسمتهای خانه و حتی فضا خارجی گزینه مناسبی است. همچنین برای طراحی دکوراسیون نیز استفاده از این لامپها کاربردی است.
وبلاگ می ارزه
انواع لامپهای هالوژنی
لامپهای هالوژنی از نظر تکنولوژی که در تولیدشان به کار می رود، دارای سه نوع مختلف هستند که شامل ال ای دی، سی او بی(cob) و اس ام دی (smd) است. نمونههای ال ای دی برای روشنایی خانه و طراحی دکوراسیون پرنور کاملاً مناسب هستند و اشعههای مضر از خود ایجاد نمیکنند. نمونههای سی او بی برای تزیین و دکوراسیون کاربردی هستند مانند خالوزن دیواری و هالوژن سقفی و … . همچنین عمر بسیار زیادی دارند و کممصرف هستند. لامپهای اس ام دی نیز برای ساخت تجهیزات نورپردازی استفاده میشود که گرمای کمتر و نور بیشتری ایجاد میکنند. بر اساس محل استفاده و نوع کاربری، میتوان از هر کدام این انواع لامپ هالوژن استفاده نمود.
وبلاگ می ارزه
مزایا و معایب لامپ رشتهای
از مزایا استفاده لامپهای رشتهای میتوان به ایجاد نور گرم و آرامشبخش، نصب آسان و عدم نیاز به مدار جانبی، استفاده از جریان متناوب، مستقیم و پخش رنگ خوب اشاره کرد.
از معایب آن میتوان به بازدهی بسیار کم، تولید گرما، متوسط عمر پایین، افت میزان شارژ نوری، مصرف زیاد انرژی و مقرون بهصرفه نبون اشاره نمود.
مزایا و معایب لامپ هالوژن
از جمله مزایای استفاده از لامپهای هالوژنی میتوان به کیفیت نور زیاد، ابعاد بسیار مناسب، قدرت کاهش یا افزایش میزان نور و قیمت مناسب آن میباشد.
معایب استفاده این لامپ شامل مصرف انرژی ناکارآمد، اجزای پنهان و عدم دسترسی به آنها برای بررسی، محدودیت استفاده در برخی از محیطها و حساس بودن آن میباشد.
بررسی تفاوت لامپ هالوژن و لامپ رشته ای
تفاوت این دو لامپ شامل موارد زیر است:
میزان کارکرد لامپهای هالوژنی دو برابر لامپهای رشتهای است؛ لامپهای هالوژنی ۲۵۰۰ ساعت و لامپهای رشتهای ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ ساعت کار میکنند.
لامپهای هالوژنی در دمای بالا توانایی کارکرد زیادی دارند؛ بهطوری که هالوژنهای کوچک کوارتز ۳۰۰ وات نیز میتوانند کاربردی باشند.
از نظر کیفیت، نور تولیدی لامپهای رشتهای دارای استاندارد طلایی کیفیت نور هستند و لامپهای هالوژنی نیز از این کیفیت برخوردارند.
لامپهای هالوژنی دارای کوارتز هستند که ابعاد کوچکی دارد و برای استفاده در داخل لوازم خانگی یا پروژکتورها یک گزینه مناسب است. در حالیکه لامپهای رشتهای برای استفاده در تمام محیط مناسب نیست.
لامپهای هالوژنی قابلیت کنترل نور و ولتاژ را دارند، اما لامپهای رشتهای چنین قابلیتی ندارند.
لامپهای هالوژنی از نظر قیمت و کارکرد نسبت به لامپهای رشته ای مناسبتر هستند.
لامپهای هالوژنی تمام رنگها را ندارند و از این نظر محدود هستند.
لامپهای رشتهای بهدلیل قدیمی بودن کاملاً نوستالژیک هستند، اما لامپهای هالوژنی جز نمونههای مدرن بوده و حس خاصی در کاربران ایجاد نمیکنند.
هالوژنها نسبت به روغن دست حساسیت دارند و به همین دلیل دست زدن مداوم به آن باعث کاهش عمر لامپ میشود؛ در حالیکه لامپهای رشتهای این چنین نیستند.
وبلاگ می ارزه
نتیجهگیری
لامپ هالوژنی و رشتهای از طریق تبدیل جریان الکتریکی به روشنایی جزء منابع نوری هستند که در تمام خانه و محیطها یافت میشوند. این دو محصول از نظر کارایی از قابلیتهای یکسانی برخوردارند و طرز کار نسبتاً مشابهی دارند؛ اما در برخی از موارد تفاوتهای میان این دو وجود دارد که کاربران بر همین اساس و طبق نیاز خود یکی از آنها را انتخاب مینمایند.
لامپهای هالوژنی نسبت به رشتهای پیچیدهتر هستند؛ اما هر دو از تکنولوژی تولید نور مصنوعی برخوردار هستند. استفاده از چراغهای هالوژنی بهدلیل بهینه بودن بسیار بیشتر است. البته نوع محیط موردنظر، نوع کاربری، ابعاد و مواردی از این قبیل در انتخاب انواع چراغ هالوژنی باید در نظر بگیرید. برای آشنایی با تفاوت این دو لامپ میتوانید اطلاعات این محتوا را مطالعه نمایید.
شما عزیزان همچنین میتوانید با کیفیت ترین لامپ های هالوژن و محصولات روشنایی را در فروشگاه اینترنتی می ارزه تهیه نمایید!